Powerplay


Ik was onlangs in de Action. Ik moest wat nutteloze crap hebben, net zoals iedereen daar. Ik liep langs de eeuwige schappen met bakjes, veters, tuinaarde en tandpasta om bij het schap van de pleisters mijn koopwoede te kunnen bedwingen. Uiteindelijk stond ik bij de kassa in de rij. Er waren twee mensen voor mij, een vrouw en een man.

De vrouw had een aantal spullen op de band liggen: 2 grote emmers met instant suikerspin en een pak koekjes. De caissière had haar spullen gescand: “Dat wordt dan vijf euro dertig mevrouw.” De vrouw pakte haar pinpas uit haar jas en hield deze bij het pinapparaat. Drie piepjes volgde: betaling geweigerd.

“De betaling is geweigerd mevrouw” zei de caissière. De vrouw reageerde en zei “OK, wacht even.”, waarop ze haar Samsung Galaxy Fold 3 uit haar jaszak pakte en vervolgens via internetbankieren geld overmaakte op haar betaalrekening. Ze probeerde vervolgens nogmaals af te rekenen. Twee piepjes: Het was gelukt. “Nog een fijne dag mevrouw”.

De man had op zijn beurt een aantal alcoholische mixdrankjes op de band liggen en een pakje kauwgom. Ook hij ontkwam niet aan de tirannie van de consumptiemaatschappij en moest afrekenen. Hij pakte zijn pinpas uit zijn binnenzak en hield deze bij het pinapparaat. *Bliep bliep*. Betaling gelukt. “Nog een fijne dag meneer”.

De man en de vrouw verdeelden onderling de spullen en gingen samen weg.

Ik stond perplex. Wat was er in godsnaam zojuist gebeurd?! HOEZO HEB JE EEN GALAXY FOLD 3?! HOEZO MOET JE GELD OVERMAKEN NAAR JEZELF OMDAT JE TE WEINIG GELD OP JE REKENING HEBT STAAN?! BIJ DE ACTION?!

WAAROM BETAALDE DIE MAN NIET GEWOON?!

WAAROM HADDEN ZE DE BOODSCHAPPEN VERDEELD?!

WAT. WAS. DIT?!

Powerplay om gek van te worden.