100 miljoen voor zelfbevlekking.


Gisteren was het zo ver: het moment waar iedere BN’er en “influencer” naar uitkeek, de actiedag van Giro 555 voor Oekraïne. Hoe Beau laatst nog de aandacht naar zijn show wist te krijgen door slachtoffers van Jeroen Rietbergen als huiloffensief inzette, zo heeft Bekend Nederland er gisteren voor gezorgd dat zij weer aan hun positieve imago konden schaven door een schuldgevoel aan te praten aan het Nederlandse volk.

Heel de dag stond in het teken van geschillen bijleggen en de handen ineen slaan om iets voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne te doen. Gisteren was de dag dat de NPO1 samen met RTL4 en, for fuck sake, SBS6 een gezamenlijk programma wist te produceren waar de zelfbevlekking vanaf droop. Daarnaast wisten ze ook aan de kant van de radio voor de oh zo broodnodige heling te zorgen door het samenbrengen van Mattie en Wietze.

Nou ik heb er prima door geslapen hoor, thanks aan iedereen. Ik zit godverdomme nog liever te kijken naar Instagram posts van Gordon die zich vermaakt in Dubai dan dat ik naar dat wanstaltige programma kon kijken. Ik kijk liever nog naar de familie Lakap hoe zij hun kinderen inzetten voor eigen financieel gewin dan dat ik kijk naar BN’ers die de hele tijd een bedrag onthullen alsof het de fucking Postcode loterij is. Ik kijk zelfs nog liever naar een reportage over hoe varkens behandeld worden in slachthuizen dan dat ik kijk naar Jizz in my face 555.

“Het is een mooi bedrag, maar we zijn er nog lang niet.” hoorde ik Chantal Janzen zeggen. Nee Chantal, dat klopt. De mensen in Oekraïne hebben behoefte aan het stoppen van de oorlog, niet aan een reportage van Wendy van Dijk die de zoveelste basisschool bezoekt. Dus laten we eerst kijken hoe we die Rus eens zo snel en efficient kunnen stoppen. Mijn voorstel: een militaire eenheid die met dodelijke precisie kan handelen.

Het scheve van deze hele façade zit hem in het feit dat de overheid deze steun zelf had moeten ophoesten en zich nu barmhartig opstelt door hun steunfonds te verhogen naar 25 miljoen. Hoe schrijnend zijn de verhalen die we gisteren met enige regelmaat hoorden van het belpanel over de mensen die thuis zitten met een AOW of bijstandsuitkering en eigenlijk geen geld kunnen missen toch geld overmaken naar Giro 555? Zeker als de vraag komt van BN’ers en “influencers” die zelf genoeg dukaten hebben verzameld. Wij, burgers, betalen immers allemaal belasting, alleen lijkt iedereen dat vergeten tijdens (het opzetten van) zo’n actie.

Dus, bedankt bekend Nederland, dankzij jullie was Arjen Lubach niet op TV en heeft de actie geen reet uitgemaakt voor het verdere verloop van de oorlog.