Zwarte Pieter


Ok, ik ga het één keer er over hebben.

TL;DR: Zwarte Piet is niet racistisch maar ook niet meer van deze tijd. Daarom moet Zwarte Piet worden aangepast. Daarnaast wil ik dat er nooit meer iets over gezegd wordt. Dat ga ik hierna ook niet meer doen.

Zwarte Piet is niet racistisch bedoeld. Het is een figuur die onderdeel uitmaakt van een traditie bedoeld voor kinderen. Er zijn diverse onderzoeken gedaan waaruit is gebleken dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking Zwarte Piet niet racistisch vindt.

Ik denk dat iedereen het er wel over eens kan zijn dat de intentie van het Sinterklaasfeest sowieso geen racistische is. Echter kan ik me wel voorstellen dat de figuur “Zwarte Piet” bepaalde uiterlijke eigenschappen heeft die doen denken aan een verleden waarbij het normaal was om iemand met een donkere huidskleur in een enigszins negatieve zin te portretteren.

En dat is volgens mij ongeveer de meest klimaat- en genderneutrale, glutenvrije, stikstofverantwoorde observatie die ik kan maken.

Ik vind overigens wel dat Zwarte Piet aangepast moet worden. Nederlanders hebben er zo goed als geen problemen mee, maar internationaal gezien trekken we ieder jaar meer en meer (negatieve) aandacht, en ik snap waar ze vandaan komen. Voor een buitenstaander is Zwarte Piet simpelweg een uiting van Blackface, en niet als een traditie voor de kinderen.

Het roet van de ‘schoorsteen’ zorgt niet voor kroeshaar, rode lippen en evt. oorbellen. Daarnaast ‘helpt’ het niet echt dat onze Don Pierre een knecht is van de (blanke) Sint.

#NOROETFILTER

Goed, in het kader van ”en nu houden we er over op”: We houden er nu over op. De ‘discussie’ omtrent Zwarte Piet is nutteloos en fucking dom. Pas die shit gewoon aan en heb het er niet meer over. De kinderen kijken toch alleen maar naar het economisch belang van dat kutfeest en dat is helemaal prima. Niet om het een of ander, maar als er godverdomme rekening gehouden moet worden met protesten bij de intocht van Sinterklaas gaan we toch te ver lijkt me, of niet soms?! Het is hier godverdomme geen Malieveld. #NIETMIJNDISCUSSIE