Capuchon


Bodywarmers, vesten, truien en (regen)jassen. Wat hebben deze kledingstukken met elkaar gemeen? Naast het feit dat dit echt domme kledingstukken zijn, is de kans groot dat deze van de ANWB of een Stingachtige winkel afkomstig zijn, en uitgerust zijn met een van de meest domme dingen ooit: de capuchon.

Kutproduct.

De capuchon wordt in deze tweede zaak ook verkocht als ‘hip’ en ‘trendy’. Als fucking discotheek worden daar zelfs -I shit you not- T-shirts verkocht met capuchon. Denk daar eens goed over na: een T-shirt met capuchon. Wanneer gebruik je dit in godsnaam?! Wanneer is het tijd om je capuchon op te zetten wanneer je ook fucking korte mouwen hebt?!

Ik denk dat je altijd twee opties hebt qua kleding: het is goed weer of het is slecht weer. Is het goed weer: dan hoef je geen capuchon op, want het is goed weer. Is het slecht weer: dan heb je sowieso geen fucking T-shirt aan met capuchon, maar iets anders wat je beschermt/warm houdt.

Als je echt hip wilt doen en anders zijn dan anderen dan lijkt het me anno 2019 beter om een nikab (ook nikaab, niqab of niqaab, alsdus Wikipedia), boerka (ook burka of burqa, aldus Wikipedia) of integraalhelm te dragen. Daarmee maak je pas echt een statement. Pleur de fuck op met die kutcapuchon.

Er is in mijn optiek helemaal niks hip aan een capuchon. If anything: alles met een capuchon wordt dommer. Alle vesten, truien etc. zijn dom met een capuchon. Daarnaast zien mensen er altijd dommer uit met een capuchon en gedragen zich over het algemeen ook dommer wanneer ze een capuchon dragen. Het zal je dan dus ook niet verbazen dat er een “dikke track” is opgenomen over de capuchon. Niet zozeer dat dit de aanleiding was voor dit artikel, maar tijdens mijn onderzoek naar dit onderwerp kwam ik deze tegen en kan ik jullie simpelweg mijn analyse niet onthouden.

Spanker.

Dit nummer rammelt aan alle kanten. Niet alleen is het tekstueel een gedrocht, maar zijn sowieso de teksten van onze ‘Frenna’ (Francis Edusei) om te janken. Deze worden begeleid door de “vette beats” van producer “Spanker”. Gooi dit samen in de mix met een geweldige productiemaatschappij, ‘Framez Productions’, en onder leiding van niemand minder dan Bruno Rozet (wie de fuck) heeft deze track een visueel kader gekregen.

0:00 – 0:18

Proletarische uitroepen en geschal. Begeleid door nietszeggende namen in beeld. Halfnaakte dames en Frenna. Klasse materiaal tot dusver.

0:18 – 0:38

“Ik was die jongen met die capuchon (ey, eey)
En nu ben ik een fucking don
Heb mijn middelvinger in the air (fuck you)
Want dat is wat een baddie kan (baddie kan)
Ik was die jongen met die capuchon (ey, eey)
Maar nu ben ik een young patron (toem)
Heb mijn middelvinger in the air
Yeah, yeah”
 – aldus Francis.

Als ik dit zou moeten ontcijferen zou ik zeggen dat Frenna bedoelt dat hij vroeger een straatschoffie was. In de tweede zin lijkt het erop alsof hij bedoelt dat hij nu alles heeft. Alhoewel ik het met zijn interpretatie eens ben dat hij te veel heeft (tenminste zoals hij zich voordoet in de clip en als ik kijk naar het aantal views, likes en abonees op YouTube), zou ik nu niet kunnen concluderen dat ons ‘donneke’ nu King of the World is. Als ik zin drie en vier op de correcte wijze interpreteer heeft hij nu lak aan iedereen, omdat hij een stoere jongen is? Geen idee wat een young patron is, maar iets bijdragen doet hij in ieder geval allerminst.

0:38 – 1:15

“One time, one time (one time)
Dit is voor me youth hier zo op de grind
Je weet wat ik move kwam op, geen gein (nah)
Als een young goon, no love, veel pijn
Ey ja we komen van ver (ver)
En nu heb ik een hoop en een ster
Little man, ja geloof in je werk (ja)
Ik ben geblessed, er wordt geproost in de kerk
Geproost in de kerk
Like, two times, two times, hey
Nu kan ik schreeuwen, hallelujah (hallelujah)
Have fun, maar die tijden waren bruya (bruya)
Ik wiep bitches maar wat moet een nigga doen ja (skrr skrr)
Ik zocht osso’s, maar nu zoek ik ze op Funda (ey)
Nu volgen ze me stappen net als zumba (ey)
Ik gun alleen m’n niggers in m’n kring
Als een young king, boy, ik zeg je één ding”

Gelukkig beginnen we vaart te maken, want nog steeds snijdt het geen hout. Volgens mij wil Frenna zeggen dat hij het verhaal wil vertellen voor dezelfde jeugd als die in zijn situatie zitten en/of zaten. Alleen ben ik er niet helemaal over uit wat nu eigenlijk het verhaal zou moeten zijn, afgaand op bovenstaande kolder. Naast de banale geluiden en het merk ‘Funda’ kan ik er verder weinig uithalen. Ik geloof er in ieder geval geen zak van dat hij ook maar iets met de kerk gedaan heeft of er ooit maar een voet binnen heeft gezet.

1:15 – 2:44

Refrein – Derde couplet over het feit dat hij nu veel bitches, money en succes heeft – Refrein

Sowieso ben ik wel een beetje klaar met het nummer; je weet inmiddels wel hoe deze bocht verder gaat. Met zinnen als Zet me in die rave, ik ben on a whole other wave (ey) heeft onze Francis het helemaal gemaakt en is hij de absolute heerser van het domste kledingstuk op aarde.

En niet om het een of ander, maar het feit dat onze Francis met z’n matties sex heeft gehad met een minderjarig meisje (en heeft vastgezeten voor dit feit) zien we maar even over het hoofd.

Net als die kutcapuchon trouwens.