Statiegeld uitgedrukt


Slippertjes

Ah vakantie. Lekker op het strand liggen, slippertjes uit, sigaretje erbij, drankje erbij. Denk er wel aan dat je het strand opruimt na gebruik. Zorg ervoor dat in ieder geval je peuken opraapt uit het zand, want daar zit statiegeld op. Dat blikje van je drinken boeit geen flikker. Daar krijg je toch niks voor terug. Een heel reëel toekomstbeeld als ik EditieNL moet geloven.

Maar hoe de fuck denk je dat dit een goed idee is? Dit kan alleen maar werken wanneer alle zwervers ineens massaal peuken gaan ruimen op straat om het doel te bereiken wat ze willen: schonere leefomgeving voor iedereen. In mijn optiek zouden ze het Amerikaanse model moeten adopteren: fucking hoge boetes. Flikker je je shit op straat? 5000 euro boete. En als overheid zou je wel moeten faciliteren: hier en daar een prullenbak extra, maar that’s it. Niks geen statiegeldkutzooi. Want ze zeggen in het filmpje ook dat er mini-asbakjes beschikbaar moeten komen.

WAT EEN KUTIDEE.

Dit kan echt niet. “Goh, je wilt een bedrijf beginnen? Prima. Dan heb ik eerst een aantal vragen voor je: Wat ga je doen, wat heb je nodig om dat te bereiken en voordat ik investeer: kan je dit vormgeven in een businessplan?” Allemaal onderdeel van het vragenvuur dat je op je af krijgt als je een nieuwe onderneming wil starten. “Oh het is een non-profit? Hoe gaat dit dan werken? Waar gaat het geld dan naartoe?” NEE VERDER IS HET PRIMA OM EEN ONGEFUNDEERD KUTIDEE OP TV ROND TE BAZUINEN ALS EEN KIP ZONDER KOP.

JE KAN GODVERDOMME NIET IN DE MEDIA SHIT ROEPEN EN “Dat weten we nog niet precies.” ALS ANTWOORD GEVEN OP DE VRAAG “HOE GA JE DAT DOEN?”. Dat is een fucking waardeloos kutantwoord.

Alles aan dit idee is kut. Ja die shit moet niet op straat liggen, maar ik weet niet hoor: kauwgom is godverdomme veel kutter. Daarnaast is het fucking simpel: accijns van 20ct per sigaret erop. Al het geld wat daaruit komt naar de overheid zodat ze met dat geld alles op kunnen (laten) opruimen en overige belastingen eventueel omlaag kunnen. Maak gewoon sigaretten teringduur en het probleem lost zichzelf op. Daarnaast moeten een aantal behandelingen geschrapt worden uit het zorgpakket voor mensen die weigeren te stoppen met roken. Scheelt ook weer in de zorgkosten voor de rest. Fuck it, maak kauwgom ook maar gewoon teringduur.

Daarnaast is de kers op de taart: dit is gewoon een serieus bericht in de media. Ik ben dan zelf geen redacteur, maar als ik de beslissing had mogen nemen dan had ik de peuk die dit had verzonnen toch echt op straat geflikkerd. Ik, als sporadisch kijker van RTL, ben onthutst door de lage journalistieke waarde van dit nieuwsbericht. Zelfs in dat filmpje van EditieNL zie je die gast kutten bij een automaat.

Jezus echt wat een dom kutplan. Ik hoop dat dit een verlate 1 aprilgrap is, of voorbereiding voor een grap op 1 april van volgend jaar. Moeten we nu gewoon al ons afval maar op straat flikkeren? Krijgen straks toch op alles -behalve op blik natuurlijk- statiegeld.