Plaatjesmenu


Vette hap.

Gordon Ramsay, de boze meneer uit de keuken, zei het al meer dan eens: ga nooit eten bij een restaurant met een plaatjesmenu. Want een plaatjesmenu hebben ze meestal in waardeloze restaurants. Alleen wanneer je doelbewust op zoek bent naar kutzooi (zoals een frietzaak, shoarmatent e.d.) ga je eten bij een restaurant met een plaatjesmenu. Je verwacht hier dus sowieso vette hap, veel zout en veel saus. In ieder geval niet iets waarvan je achteraf denkt: en nu ben ik gezond aan het eten. Je hoeft hier ook geen culinaire hoogstandjes te verwachten; de kwaliteit van het eten is sowieso erbarmelijk. Waarom zijn er dan mensen die expliciet op zoek gaan naar de kloterestaurants onder de vakantie aanbieders? En waarom verwachten die mensen daarvan vaak wel dat de kwaliteit om over naar huis te schrijven is?

Als het er te goed uitziet om waar te zijn, dan is dat godverdomme ook zo. Deze vakanties worden veelal aangeboden door bedrijven die minimaal één, meestal meerdere, mascottes hebben met ‘ludiek’ voorkomen, ‘geestige’ woordspeling in de naam, etc. Kortom: een recipe for disaster lijkt me.

En het is allemaal prima dat mensen daar naartoe gaan als ze dit ook verwachten. Laat mensen lekker hun zuurverdiende geld uitgeven aan een hotel met een mooi salmonellabuffetje iedere dag. Maar denk niet, omdat je toevallig hippe dudes, dudettes en/of “influencers” volgt op social media die betaald worden door dit soort bedrijven om voor hen mooi op de foto te staan, dat je als een koning behandeld dient te worden. Je hebt verdomme de shoarmaschotel onder de vakanties besteld, dus verwacht hier dan ook geen culinair vijf gangen menu.

Harry, Cor en/of Don

Misschien komt dit als een verrassing voor die mensen: maar ze betalen deze dudes, dudettes en/of “influencers” om ervoor te zorgen dat wat ze aanbieden beter uit de verf komt dan dat het daadwerkelijk is. Dit zou geen nieuws moeten zijn, maar sommige mensen staan er van te kijken dat ze worden “opgelicht” door deze bedrijven omdat ze verwachten dat het beter is dan dat ze voorgeschoteld krijgen.

Aangezien dudes, dudettes en/of “influencers” ook aan hun eigen imago moeten “werken” huren/onderhandelen deze mensen de meest luxe resorts/kamers/auto’s/activiteiten etc. om maar de indruk te wekken dat ze zo’n episch en grandioos leven leiden. Zo krijgen ze meer volgers en staat hetgeen wat ze hebben onderhandeld ook weer voor een groter publiek. Een andere mogelijkheid is dat ze worden betaald door Harrie, Cor en/of Don om de indruk te wekken dat je bij onze ludieke mascottes zulke epische en grandioze vakanties kan bestellen.

Dus ja: je kan op vakantie voor 500 euro p.p. naar Turkije/Spanje. Nee: dit is niet in een privéjet. Ja: je kan naar een ‘resort’ voor dit geld. Nee: dit is niet op Bora-Bora. Ja: je kan onbeperkt eten en drinken, maar het woord onbeperkt doet in dat opzicht meer kwaad dan goed.

Je hebt dus een fucking vakantie voor 500 euro p.p., inclusief retourvlucht. Als het er te goed uitziet om waar te zijn, dan is dat godverdomme ook zo. En verwacht niet dat, wanneer de plaatjes op het menu er mooi uitzien, dat het eten ook te nassen is.

Veel plezier met je “bij ons is dat toch niet zo” vakantie.