What the fakantie


Google Maps.

Het is wat vakantie betreft vrij eenvoudig: je kiest een bestemming, je prikt een datum, pakt je spullen en je gaat. Als je met de auto gaat, of wellicht op plaats van bestemming een auto nodig hebt, is de kans groot dat je een app gebruikt op je telefoon om je weg te vinden: Google Maps dus. Niks meer. Niks minder. Google Maps.

Hoe de fuck kan het dan zo zijn dat op die fucking site van de ANWB een advies staat over navigatie apps ZONDER FUCKING GOOGLE MAPS?!

“Het probleem van een app als Google Maps is dat je een internetverbinding nodig hebt. Dat maakt de kaarten traag en het gebruik duur in het buitenland.”

Nee. Gewoon: nee. Ik ga ook niet zeggen dat het downloaden van kaarten al sinds de geboorte van Jezus in Google Maps zit. Dat hadden jullie zelf al lang moeten zien.

Voor een organisatie die reisadviezen geeft is de ANWB wel erg slecht in het navigeren in een app. Daarnaast is het zo dat er sinds juni 2017 -en dit hoef ik eigenlijk ook niet te zeggen want iedereen is hier blij mee en maakt hier al lang gebruik van- je niet meer extra hoeft te betalen voor het gebruik van je databundel in het buitenland binnen de EU. Voor landen buiten de EU geldt: download alle kaarten van tevoren of stel je route in bij o.a. het tankstation, McDonalds, je hotel, whatever; een plaats waar je WiFi hebt.

Dat is sowieso al kut aan die eerste, ene, fucking zin. Maar daarna WORDT HET GEWOON GODVERDOMME ERGER!

“Niet met het briljante City Maps 2Go: via deze app kun je kaarten downloaden voor honderden steden, streken en landen, van Afghanistan tot Zimbabwe. Doe dat thuis al. Op locatie kun je de kaarten dan altijd offline raadplegen.”

HOLY FUCKING SHIT ANWB WAT IS DIT?! Naast het excessief gebruik van spaties in het hele artikel, is deze alinea een advertentie voor een of andere malafide app die (en dit is een aanname) waarschijnlijk gewoon gebruik maakt van dezelfde Google Maps Api. Dit staat daarnaast ook nog eens los van de ‘handige tip’ die ze geven met betrekking tot het gebruik van deze app.

..en als grande finale eindigt deze eerste alinea met: “Voor: iPhone & iPad en Android. Prijs: €6,99 / €5,99. Ook offline: ja.”

Ik kan wel janken. Dit is een van de meest waardeloze kolder die er te krijgen is op het hele internet. Niet alleen kloppen de prijzen niet meer (de app is gewoon €12,99, maar Google Maps is, zoals we allemaal weten GRATIS. Nee, is prima ANWB. Ik gebruik die eerste app wel. Goed verhaal hoor. A-klasse onderzoek en advies. Niets meer aan doen. Wat mij betreft laat je het artikel nog 3 jaar gepubliceerd staan zonder aanpassing.

Godverdomme zeg.. En dan moet ik nog vier alinea’s hè?!

De daaropvolgende alinea’s vertellen dingen over apps die je verder nooit gaat installeren want iedereen gebruikt gewoon Google Maps, dus die sla ik ook gewoon over. Al kan ik het toch niet laten om toch nog even inhoudelijk te kijken naar de laatste app: ANWB Onderweg. Laat dit even bezinken.

ANWB Onderweg.

Hun EIGEN app dus. Van de ANWB. Gemaakt door de mensen die het reisadvies geven in dit artikel. De mensen die dit artikel begonnen met de zin: “Het probleem van een app als Google Maps is dat je een internetverbinding nodig hebt. Dat maakt de kaarten traag en het gebruik duur in het buitenland.”

Het artikel eindigt met de volgende alinea: “Simpelweg onmisbaar voor iedereen die wel eens met een auto door Nederland rijdt. Vermeldt ten eerste alle huidige files, flitsers en wegwerkzaamheden door gans het land. Die zijn zowel te vinden via een kaart, wegnummer of reisroute. Dat zijn al genoeg redenen om deze app te downloaden. Voor: iPhone & Android. Prijs: gratis. Ook offline: nee.”

En wederom spaties te over.

Fijne vakantie, ANWB